Groots in specialistische bedrukkingen

Snijpaden maken met steunkleuren

Werken met steunkleuren (spot colors) om bijvoorbeeld snijcontouren aan te geven is de de facto standaard.
Het geeft een ontwerper direct een voorbeeld hoe het ontwerp contour wordt uitgesneden, daarnaast pakt een RIP zorgvuldig alleen de printdata zonder dat de snijlijnen in de weg zitten.

Hier leer je hoe je zelf steunkleuren kunt gebruiken in je ontwerp en welke namen Allprint gebruikt om snijlijnen te herkennen.

Steunkleurnamen:

  • CutContour  algemeen industriestandaard om een snijlijn aan te geven
  • Thru-cut Deze lijnen worden volledig uitgesneden
  • Kiss-cut Deze lijnen worden uitgesneden tot de drager (hoofdzakelijk gebruikt bij stickerfolie)
  • Crease Deze lijnen worden met een rilwiel gerild. (hoofdzakelijk gebruikt bij het maken van verpakkingen gemaakt van karton of stevig papier)
  • Route Deze lijnen worden gebruikt om uit te frezen uit stevig materiaal
  • Engrave Deze lijnen worden gebruikt om graveringen aan te brengen

Het is belangrijk dat jouw opmaak programma ondersteuning heeft voor steunkleuren. Hieronder volgen tips per opmaak programma:

Adobe Illustrator

  1. Klik op Window (Venster)
  2. Klik op Swatches (Stalen)
  3. Dubbelklik op een bestaande kleur waar je een steunkleur van wilt maken
    1. Kies bij Swatch name (Naam staal) de juiste naam van de bewerking, bij twijfel, vul dan CutContour in. (Wij kiezen vervolgens zelf de juiste bewerking)
    2. Kies bij Color Type (Kleur type) voor Spot color (Steun kleur)
    3. De kleurtint is in principe onbelangrijk, maar kies voor een contrasterende kleur. Vaak wordt hier een Magenta kleur gekozen.
  4. Eenmaal opgeslagen zie je dat jouw kleur nu een klein wit rechthoekje heeft met een zwart stipje erin. Dit is een bevestiging dat je met succes een steunkleur hebt aangemaakt in je bestand!

Adobe Indesign

  1. Druk op F5 voor het swatch menu
  2. Dubbelklik op een kleur waar je een steunkleur van wilt maken
    1. Kies bij Swatch name de juiste naam van de bewerking, bij twijfel, vul dan CutContour in.
    2. Kies bij Color Type voor Spot color
    3. De kleurtint is in principe onbelangrijk, maar kies voor een contrasterende kleur. Vaak wordt hier een Magenta kleur gekozen.
  3. Eenmaal opgeslagen zie je dat jouw kleur nu een klein wit rechthoekje heeft met een zwart stipje erin. Dit is een bevestiging dat je met succes een steunkleur hebt aangemaakt in je bestand!

Adobe Photoshop

Hoewel Photoshop ondersteuning heeft voor vector paden en steunkleuren, is een combinatie van deze twee technieken helaas niet mogelijk. Steunkleuren worden in Photoshop als een extra pixellaag opgeslagen en is hierdoor onmogelijk om toe te wijzen aan een vector snijpad.

Wij raden aan om het PSD bestand zonder snijlijnen te plaatsen in een vector programma zoals Adobe Illustrator of Affinity Designer. Hier kan je vervolgens snijpaden aan het ontwerp toevoegen.

Affinity Designer

  1. Ga naar het “Swatches” paneel, selecteer een “Document palet” vanuit het palet pop-up menu. (Als er geen document palet bestaat kan je die aanmaken vanuit het voorkeuren paneel.
  2. Vanuit het voorkeuren paneel, klik op “Add Global Color” (Globale kleur toevoegen).
  3. Kies bij name de juiste naam van de bewerking, bij twijfel, vul dan CutContour in.
  4. De kleurtint is in principe onbelangrijk, maar kies voor een contrasterende kleur. Vaak wordt voor snijden een Magenta kleur gekozen.
  5. Selecteer de “Spot” (Steunkleur) optie.
  6. Klik Add (Toevoegen).
  7. Eenmaal jouw kleur opgeslagen zou jouw Swatch een klein stipje moeten hebben rechtsonderin. Nu weet je zeker dat je een steunkleur hebt aangemaakt.

Kijk voor meer informatie op deze pagina: https://affinity.help/designer/en-US.lproj/index.html?page=pages/Clr/spotClr.html?title=Spot%20colors