Groots in specialistische bedrukkingen

Nesting bestanden opmaken t.b.v. freeswerk

Een nestingbestand is een geoptimaliseerde indeling van alle te frezen elementen op een plaatmateriaal, zodat het materiaal zo efficiënt mogelijk wordt benut. Door de onderdelen strategisch te positioneren, minimaliseren we afval en verkorten we de productietijd. Dit bestand wordt direct gebruikt door de CNC-freesmachine om nauwkeurig en consistent te snijden.

Bij het maken van een nestingbestand zijn er een aantal belangrijke zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Een goede voorbereiding zorgt voor een efficiënte bewerking en een optimaal eindresultaat. Let op de volgende punten:

  • Minimale afstand tussen onderdelen om voldoende materiaalsterkte te behouden.
  • Freestolerantie om te zorgen dat alle onderdelen exact passen.
  • Houd rekening met de materiaaldikte voor een correcte passing en stevigheid.
  • Positionering van de onderdelen om breuk of vervorming te voorkomen.

Minimale afstand tussen onderdelen

De minimale afstand tussen de onderdelen is de meest belangrijke factor om rekening mee te houden, afhankelijk van het materiaalsoort en dikte kunnen wij verschillende freesdiameters gebruiken, maar ga uit van een gemiddelde van 4 tot 6 millimeter.

In het volgende voorbeeld zie je objecten die zó klein zijn dat onze vacuumtafel de objecten niet genoeg kan “vasthouden”. Je moet dan gebruik maken van zogenaamde bridges. Deze bridges zijn piepkleine bruggetjes van het restmateriaal naar het uit te frezen object.

Om bridges te kunnen maken is het erg belangrijk dat er geen freeslijnen in elkaar overvloeien. In dit bestand staan de objecten zo dicht bij elkaar dat er overlappende freeslijnen zijn.

Houdt voldoende afstand door bijvoorbeeld minimaal 3 x de freesdiameter (houdt bij twijfel 6 mm aan) tussen de objecten te houden. In dit voorbeeld zou er dus 18 mm tussen de objecten moeten zijn.

Bij dit volgende bestand zit er voldoende ruimte tussen de objecten.